Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Suomen itsenäisyyspäivää juhlitaan tänä vuonna jo 101. kertaa. Myös täällä AHDIN valtakunnassa itsenäisyyspäivä on suuri juhla, jota juhlimme yhdessä Vellamon ja kansalaisteni kanssa perinteitä kunnioittaen. Nykyään on vaikeaa kuvitella Suomea ilman itsenäisyyttä, mutta historiassa ei tarvitse matkata kovinkaan kauaksi taaksepäin, kun maata hallitsi vielä Venäjä, jota ennen olimme osa Ruotsia. Yritetään siis muistaa, että itsenäinen Suomi ei ole itsestäänselvyys ja ollaan kiitollisia kauniista maastamme vuoden jokaisena päivänä!

Suomen itsenäisyyspäivään kuuluu paljon perinteitä, joista suurin osa on ollut käytössä jo aivan ensimmäisistä itsenäisyyspäivän juhlista asti. Yksi tällaisista ikivanhoista perinteistä on kahden kynttilän laittaminen ikkunalaudalle. Suurin osa meistä sytyttää kaksi sinivalkoista kynttilää automaattisesti joka itsenäisyyspäivä, mutta kuinka moni tietää mistä tämä perinne oikein juontaa juurensa?

Joka ikkunalla kaksi kynttilää

Tämä perinne on syntynyt eurooppalaisesta perinteestä polttaa kynttilöitä valtiollisten juhlien aikana. Kun Suomi kuului vielä Ruotsille, poltettiin kynttilöitä kuningasperheen merkkipäivinä ja Venäjän vallan aikana kynttilöitä taas poltettiin keisarillisen perheen kunniaksi. Joidenkin tulkintojen mukaan ikkunalaudalla palaneet kaksi kynttilää kertoivat Ruotsiin pyrkineille, että tarjolla on turvallinen majapaikka. Itsenäisyyspäivän kynttilöiden polttaminen kuitenkin yleistyi vasta vuonna 1927, kun Itsenäisyyden liitto kehotti ihmisiä sytyttämään kaksi sinivalkoista kynttilää kello 18-21 väliseksi ajaksi. Nykyään kyseessä on yksi suosituimmista perinteistä ja myös minun vesissäni kaksi kynttilää kuuluu olennaisesti itsenäisyyspäivän viettoon.

Linnan juhlat

Ensimmäinen itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestettiin 6.12.1919, jolloin tasavallan presidenttinä toimi K.J. Ståhlberg. Hänen tyttärensä Aino toimi juhlien emäntänä. Juhlat pidettiin iltapäivällä ja vierailu kesti ainoastaan yhden tunnin. Kyseessä oli huomattavasti pienempi juhla kuin nykyään, sillä vieraita ensimmäisen itsenäisyyspäivän juhliin osallistui vain 150.

Vuonna 1922 linnan juhliin osallistui jo muutama tuhat vierasta ja juhlat pidettiin illalla. Nämä olivat myös ensimmäiset linnan juhlat, joissa tanssittiin. Itsenäisyyspäivän vastaanotto ei ole aina näyttänyt samalta, joinain vuosina sitä ei pidetty ollenkaan esimerkiksi talouspulan tai sodan vuoksi, joinain vuosina tanssittiin ja tarjolla oli alkoholia, joinain vuosina taas ei. Vasta J.K. Paasikiven ja Urho Kekkosen virkakausilla tämä juhla alkoi korostua seurapiiritapahtumana ja ensimmäinen televisioitu vastaanotto nähtiin vuonna 1957.

Tänä päivänä linnan juhlien seuraaminen televisiosta kuuluu suurena osana suomalaisperheiden itsenäisyyspäivän viettoon. Vuonna 2017 Suomen täyttäessä 100 vuotta, itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa seurasi televisiosta jopa 3,6 miljoonaa ihmistä. Nykyään linnan juhlien katseluun liittyy olennaisena osana myös vieraiden pukujen arvostelu ja itsenäisyyspäivänä jokaisesta meistä kuoriutuu muodin asiantuntija ja kriitikko kuin taikaiskusta.

Tuntematon Sotilas

Edvin Laineen ohjaama Tuntematon Sotilas -elokuva kuuluu myös useamman suomalaisen itsenäisyyspäivän perinteisiin. Tuntematon Sotilas on näytetty televisiossa joka itsenäisyyspäivä vuodesta 2000 asti. Vuonna 2017 elokuvasta ilmestyi uusi versio, joka voitti neljä Jussi-palkintoa ja josta tuli ensimmäinen miljoonan katsojan rajan ylittänyt suomalainen elokuva lähes viiteenkymmeneen vuoteen. Tänä vuonna saattaa siis olla, että uusi versio syrjäyttää alkuperäisen vuonna 1955 ilmestyneen elokuvan. Myös minä ja ystäväni keräännymme television ääreen katsomaan tätä legendaarista elokuvaa joka ikinen vuosi.

Kaikkien perinteiden ja juhlimisen lomassa haluan myös toivottaa kaikki AHDIN kansalaiset tervetulleiksi vedenalaiseen valtakuntaani, josta löytyy kullanarvoisia aarteita vuoden jokainen päivä, myös tänä arvokkaana juhlapäivänä.

Oikein hyvää itsenäisyyspäivää kaikille kansalaisilleni!

Käyttöehdot pätevät 18+
Pelaa vastuullisesti!